AMD Ryzen 7 8700G
AMD Ryzen 7 8700G Daha Fazla TDP ve NPU İncelemesi

Bugün AMD en yeni Ryzen işlemcilerini piyasaya sürdü. AMD Ryzen 7 8700G ile alışık olduğumuz bir düzene kavuşuyoruz. Zen 4 çekirdeği ve entegre AMD Radeon 780M grafik kartı. Diğer özellik ise AI PC’nin geleceği için bir NPU’dur.
AMD Ryzen 7 8700G Daha Fazla TDP ve NPU İncelemesi
STH okuyucuları için, özellikle mini PC’lere bakarken Zen 4 ve RDNA 3 Radeon 780M grafiklerini birkaç kez gördük. Örneğin Beelink GTR7 Pro İncelememize bakın . Aynı zamanda yeni AMD Ryzen 7 8700G, yerleşik AMD XDNA NPU’lu Ryzen AI adlı yeni bir özelliğe de sahip.

Arka plan oldukça basittir. Microsoft, yapay zekalı bir bilgisayara sahip olma yolunda büyük bir adım atıyor. Masaüstü özellikli LLM’ler gibi şeyler, aynı zamanda NPU’yu görüntü düzenleme, arka plan bulanıklaştırma vb. için kullanmak gibi şeyler. Bu nedenle NPU’ları x86 CPU’lara yerleştirmeye odaklanılıyor. Burada bir bakış açısı sağlamak gerekirse, Apple M SoC ailesi nesillerdir yerleşik yapay zeka hızlandırmasına sahiptir. Microsoft, çip üreticilerine yeni nesil yapay zeka destekli masaüstü deneyimi sunmak için yapay zeka hızlandırmasını istediğini söyledi. Bu, AMD’nin masaüstüne yönelik ilk girişimidir.

NPU’nun yanı sıra, 65W TDP’ye ve AMD Radeon 780M grafik kartına sahip tanıdık bir 8 çekirdekli / 16 iş parçacıklı CPU’ya sahibiz. AMD mimarileri ile Zen 1’den bu yana, daha yüksek TDP’lere sahip, yüksek performanslı ve yüksek saat hızına sahip parçalar elde edilebiliyor. Aynı zamanda, daha düşük TDP için saat hızının bir miktar düşürülmesi büyük verimlilik sağlama eğilimindedir.

AMD Radeon 780M grafik kartı, şirketin üst düzey entegre grafik kartıdır. Bunun, e-spor oyunlarını 4K’da oynayabilen ve mükemmel şekilde oynanabilen bir çözüm olduğunu gösterdik. Büyük verimlilik avantajlarının devreye girdiği yer burasıdır. Çoğu kişi için 780M, PCIe GPU’ya gerek kalmayacak kadar iyi olduğundan hem güçten hem de maliyetten tasarruf sağlar. Ne zaman 780M’li mini bilgisayarların incelemelerini yapsak, League of Legends gibi e-spor oyunlarında 4K çözünürlükte 60 fps’nin üzerine çıkabildiğimizi belirtiyoruz. Pazarın büyük bir kısmı için, bu tür oyun kullanım durumları artı hızlı bir 8 çekirdekli CPU, bir bilgisayarın kullanacağı tek şeydir.

NPU belki de en ilginç olanıdır. AMD XDNA Linux sürücüsünü geçen hafta aldık ve bunun için bir sistem kurulumu alma şansımız olmadı. Aynı zamanda böyle bir şeyin vaadi çok büyüktür. Sistemlere daha düşük performanslı Coral TPU’lar ekleyen ve bunları videoda yapay zeka çıkarımı için kullanan birçok STH okuyucumuz var. AMD’nin yetenekli bir CPU’su, iyi bir video kodlama/kod çözme özelliği ve yerleşik AI çıkarım NPU’su vardır. Gerçekçi olmak gerekirse, bunun için henüz çok erken günlerdeyiz, ancak gelecekte donanım bu parçalar üzerinde video çıkarımı yapacak.

AMD Ryzen 7 8700G ve Ryzen 5 8600G’de bir tuhaflık var. PCIe Gen5’i değil, yalnızca PCIe Gen4’ü destekler. Yeni bir NPU’ya sahip yeni bir CPU alırken, kesinlikle daha eski nesil bir PCIe alıyoruz. Çoğu insan için, segment göz önüne alındığında bu gerçekçi bir şekilde sorun olmayacak. Aynı zamanda bu, üst seviye anakartlar yerine daha değerli anakartlar kullanacağımız CPU’lardan biri. AMD, 329 dolarlık CPU ile segment bazında oldukça iyi bir eşleşme olan bir ASRock B650 Pro RS gönderdi.
AMD Ryzen 7 8700G Performansı
AMD Ryzen 7 8700G’yi Linux sonuçlarımıza eklemek için performans tablolarımızı hızlı bir şekilde güncellemek istedik. Bu, 7040 serisine sahip bir mini bilgisayar ile Ryzen 7 8700G’ye sahip bir masaüstü bilgisayar arasındaki performans farkı hakkında bir fikir vermelidir.

Bu hala 8 çekirdekli/16 iş parçacıklı bir Zen 4 yongası olduğundan oldukça iyi bilinen bir miktar.
Python Linux 4.4.2 Çekirdek Derleme Karşılaştırması
Bu, son birkaç yıldır STH için en çok talep edilen kriterlerden biridir. Görev basitti, standart bir konfigürasyon dosyamız var, kernel.org’dan Linux 4.4.2 çekirdeğimiz var ve sistemdeki her iş parçacığını kullanarak standart otomatik olarak oluşturulan konfigürasyonu yapıyoruz. Sonuçların okunmasını kolaylaştırmak için sonuçları saat başına derleme cinsinden ifade ediyoruz:

CPU tarafında performans oldukça iyi; çok benzer bir CPU/GPU kombinasyonu olan Ryzen 9 7940HS ile Core i7-13700H arasında.
7-zip Sıkıştırma Performansı
7-zip, platformlar arası çalışan, yaygın olarak kullanılan bir sıkıştırma/açma programıdır. Programı ilk günlerimizde Windows testleriyle kullanmaya başladık. Artık Linux-Bench’in bir parçası.

Grafikler burada oldukça tekrarlanacak. Unutulmaması gereken bir nokta da bu grafiklerde CPU performansının Intel ile AMD arasında yakın olduğudur ancak Ryzen 7 8700G’nin en büyük özelliği entegre GPU ve NPU’dur.
OpenSSL Performansı
OpenSSL, sunucular arasındaki iletişimi güvence altına almak için yaygın olarak kullanılır. Bu, birçok sunucu yığınında önemli bir protokoldür. İlk önce işaret testlerimize bakıyoruz:

İşte doğrulama sonuçları:

Akılda tutulması gereken bir nokta, Intel sonuçlarının gerçek güç tüketimi açısından Ryzen 7 8700G’ye ve Ryzen 9 7940HS’ye çok daha yakın olduğudur.
Geekbench 5 Karşılaştırması
Bu değişime yön vermek için Geekbench 5 sonuçlarına hızlıca bakmak muhtemelen faydalı olacaktır:

Bu, incelediğimiz mini bilgisayarlardan birindeki Ryzen 9 7940HS ile Geekbench 5 çalışmasının karşılaştırmasına hızlı bir bakıştı. Bunun mini bilgisayardaki Windows’tan ASRock B650 Pro’daki Linux’a kadar olduğunu unutmayın. Bunu kesin olmaktan ziyade yön verici olarak kabul edin. Bir fark var, ancak belki de daha büyük çıkarım, aynı mimariye ve çekirdek sayısına sahip 45W TDP’den 65W TDP’ye geçişin 2 kat daha fazla performansa sahip olmamasıdır.
AMD Ryzen 7 8700G Sanallaştırma Ana Bilgisayarı
Bu sistemi sanallaştırma ana bilgisayarı olarak kullanıp kullanamayacağınızı merak edenler için sisteme Proxmox VE’yi kurduk ve kutudan çıktığı gibi çalıştı.

Bu , birçok kişi için bir sunucu seçeneği haline gelebileceğini incelediğimiz ASRock Rack AM5D4ID-2T BCM gibi sistemler için bizi çok heyecanlandırdı . Yalnızca 8 çekirdeğin olduğu söylenebilir, ancak Intel’in en yeni Xeon E-2400’ü de Supermicro SYS-511R-M Intel Xeon E-2488 1U sunucu incelemesinde gördüğümüz gibi yalnızca 8 çekirdektir . Bu, üst düzey GPU ve NPU’ya sahip olduğundan, AMD Ryzen tek soketli sunucular için gerçekten heyecan verici bir zaman olabilir.
AMD Ryzen 7 8700G Güç Tüketimi
Güç tüketimi açısından, 65W TDP kısmı kesinlikle bazı üst düzey mobil/mini bilgisayar parçalarının kullanımına alışık olduğumuzdan daha fazlasını kullandı. Küçük konfigürasyonumuz 38W civarında boşta kaldı ve maksimum güç 150W civarındaydı. Bu, mini PC’lerdeki Ryzen 7040HS parçalarında gördüğümüzden yaklaşık %50 daha fazla.
Son sözler
Genel olarak, yeni çipler sağlam ve büyük ölçüde daha önce gördüğümüz gibi. STH okuyucuları için biraz daha heyecan verici olması gereken şey, bu CPU/GPU çözümünün özel sistemlere doğru yol almasıdır. Son olarak Zen 4 ve Radeon 780M ile bir sistem kurulabilir.

Belki de en büyük çıkarım, bunun yeni nesil AI bilgisayarların ilki olmasıdır. Yeni neslin ilki olmak her zaman biraz zordur. Genellikle, NPU’ları kullanma gibi özelliklerin yazılım desteğini alması birkaç çeyrek alır. Bu arada, yeni donanım hızlandırıcılar çok daha iyi olma eğiliminde. Gelecek nesillerde büyük performans kazanımları beklediğimiz bir alan olmasına rağmen, çiplerde bir NPU’ya sahip olma fikri heyecan verici. Bizim için büyük kazanç, bugün buna benzer bir şeyin konuşlandırılması ve NPU ve GPU kod çözme ardışık düzenleri üzerinde video çıkarımı yapılabilmesidir.