Big Data Nedir?

Big Data Nedir?

Big data nedir, ne anlama gelir? Big data büyük veri anlamını taşır. Big data özellikle firmalara katkı sağlar. Büyük veri, firmaların müşteri davranışlarını inceleyerek doğru kararlar almalarına katkı sağlar. Aynı zamanda firmalar büyük veri sayesinde strateji de geliştirebilir. Elde edilen veriler en sade hale getirilir. Veriler işlenebilir hale getirildikten sonra karşılaştırma yöntemi kullanılır. Daha sonra verilerin birbiriyle olan ilişkisi incelenir. Böylece veriler arasındaki bağlantı ortaya çıkar. Büyük veri sayesinde özellikle firmalar alınacak kararların sonuçlarını önceden tahmin eder ve buna göre hareket eder. Big data sayesinde kurumlar gerçek müşteri davranışlarına dayalı verileri doğru değerlendirebilir. Veriler yüksek faydaya sahip araca dönüştürülebilir.

Big Data Önemi ve Kullanım Alanları

Big data tamamen gerçek verilerin analizine dayanır. Bu sayede;

  • Maliyeti düşürmeye,
  • Reklam harcamasının doğru kanallara yapılmasına,
  • İş gücünden tasarrufun sağlanmasına,
  • Beklentilere uygun ürün geliştirmeye olanak tanır.

Big data nedir, kullanım alanları nelerdir? Big data kullanımı başta bankacılık sektöründe ve perakende sektöründe yaygındır. Bu alanlarda müşteri davranışları çok fazla önem taşır. Bu sektörler başta olmak üzere farklı pek çok alanda big data kullanılmaktadır.

Big Data Bileşenleri Nelerdir?

Big data nedir, bileşenleri nelerdir? Big data 5 ana bileşenden oluşmaktadır.

  • Çeşitlilik
  • Hız
  • Hacim
  • Doğrulama
  • Değer

Çeşitlilik (Variety): Üretilen verilerin büyük çoğunluğu birbirinden farklı formata sahiptir. Telefon, tablet, bilgisayar veya farklı işletim sistemlerinden gelen veriler birbirinden farklı formatların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Hız (Velocity): Gün geçtikçe teknolojik imkanlar da artmaktadır. Görülen bu artış da elde edilen veri miktarının, yapılacak işlem sayısının, çeşitliliğin de artmasına neden olmaktadır.

Hacim (Volume): Geçtiğimiz 10 yılda veri miktarı 40 kattan fazla artmıştır. Buna karşılık veri depolama için yapılan harcamalar 1,5 kat artmıştır. Bu durum ise elde edilen verinin doğru ve verimli şekilde depolanması için iyi bir kurgulama gerektiğini ortaya çıkarır.

Doğrulama (Verification): Son yıllarda verilerle ilgili ortaya çıkan önemli bir konu vardır. Bu veri güvenliği ve doğruluğudur. Verilerin kimler tarafından, hangi şartlarda görüntüleneceği önemli bir konudur. Aynı zamanda bu verilerin hangilerinin gizli kalması gerektiği de dikkat isteyen çalışmalardır.

Değer (Value): Big data ile ilgili en önemli bileşen değerdir. Elde edilen ve işlenen tüm veriler kuruma değer kattığı sürece anlam kazanır. Bu nedenle elde edilen verilerin doğruluğu, güvenliği  ve kullanımı oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir