Linux Swap Nedir?
Linux Swap Nedir?
Linux swap nedir, swap alanı ne demektir? Swap, takas anlamına gelmektedir. Swap alanı ise sabit disk üzerinde işletim sistemi tarafından ayrılmış bir bölümdür. Rastgele Erişimli Bellek (RAM) işlenecek verilerin tamamını alamadığında swap alanı RAM gibi kullanılır. Bu sayede işlemlerin devam etmesi sağlanır. Sabit disklerin veri okuma ve yazma hızları RAM’lerden çok daha düşüktür. Bunun için takas alanının kullanılması işlemleri yavaşlatır. Linux işletim sistemi üzerinde bu alan sabit disk üzerindeki bir bölmelendirmedir.
Uygulamalar çok fazla RAM gerektiriyorsa ya da kullanılabilir bellek yoksa devreye swap girer. Swap, gerçek hafıza bittiği zaman devreye girer. Sistem ise diğer görevleri gerçekleştirmek için RAM belleğinin içeriğinin bir kısmını swap (takas) bellek alanına kopyalar. Linux işletim sistemlerinde swap kullanmanın başlıca dezavantajı vardır. RAM ile HDD arasındaki veri aktarma hızı büyük ölçüde farklılık gösterir. Bunların tümü donanıma bağlı olduğundan sistem daha yavaş hale gelir.
Ne Zaman Swap Kullanılır?
Linux swap nedir, ne zaman kullanılır? 8 GB ve üstünde RAM kullanıyorsanız sizin için 2 GB takas yeterli görülmektedir. Eğer 6 GB ve daha az RAM kullanıyorsanız 1 GB veya 2 GB takas yeterli görülmektedir. Video düzenleme görevleri, işlemleri, önemli başlıkları oynatmak için ihtiyaç duyuyorsanız en sağlıklı ve doğru olan RAM belleğini arttırmaktır. Bununla birlikte sadece 2 GB swap alanına sahip olmak yeterli olacaktır.
Linux Swap Kullanımı
Linux swap nedir, nasıl kullanılır? Linux işletim sisteminde swap kullanımı önemlidir. Swap yani takas alanı RAM kullanımının yetersiz kalması durumunda destek olarak aktif hale getirilir. Hard diskte tanımlanan alan kadarını yedek RAM olarak sistemde kullanılması sağlanır. RAM ve hard disk okuma hızları arasında fark vardır. Bu nedenle swap alanı RAM kadar yüksek performans vermemektedir. Linux sunucularda swap alanının oluşturulabilmesi için birkaç komutun kullanılması yeterlidir. Linux sunucularda RAM miktarına göre swap (takas) alanı miktarı da değişmektedir. 0 – 256 MB arasında RAM varsa RAM boyutunun üç katı alan kullanılmalıdır. 256 MB ile 512 MB arasında RAM varsa bu miktarın iki katı alan kullanılmalıdır. 512 MB ile 2 GB arasında RAM varsa bu miktarın bir buçuk katı alana ihtiyaç duyulur. 2 GB ile 16 GB arasında RAM varsa RAM boyutu kadar alan gereklidir. Eğer 16 GB üstünde RAM varsa 16 GB swap alanına ihtiyaç duyulur.