Switch Nedir?

Switch Nedir?

Son zamanlarda pek çok kişi tarafından Switch nedir konusu merak edilir. Hız kavramının günlük hayatın her noktasında önem kazanmasından dolayı iki cihaz arasındaki bağlantı son derece önem arz eder. Bu durumda hızlı ve kolay bir şekilde sağlanması için Switch desteğine ihtiyaç duyulur. Switch anahtarı şeklinde de tanımlanır. Bilgisayarlar başta olmak üzere diğer ekipmanların birbirleri üzerinde bağlanması ve entegre olması gibi imkanlar sunar. Gelişen teknolojiyle birlikte oldukça öneme sahip olan Switch bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesinin sağlayan bir ara donanım olarak bilinir. Switch’in Türkçesi anahtardır. İletişim kurmak amacıyla ağ kartına takılan bir sistemdir. Kabloyla birleştirilen Switch iki veya daha fazla bilgisayarda işlemlerin rahatlıkla yapılması için kullanılır. Tasarımı gereği iletişimi kolaylaştıran özelliklere sahip olan Switch cihazlar arası bağlanmanın mümkün hale gelmesini sağlar. Çalışma esnasında Mac adresi ile iletişim sağlar. Bu şekilde hızlı bağlantı mümkün hale gelir. Ancak çalışmanın yürütülebilmesi için Mac tablosunda hedef bilgisayarın bağlantı isteği alması önem arz eder. Bu aşamaların gerçekleştirilmesinin ardından hedef bilgisayarın Mac adresi kayıtlı değil ise bağlantı isteye gerçekleştirilemez. Bağlantı isteğiyle Mac tablosunda hedef bilgisayarların ve cihazların eklenmesi mümkün hale gelir. Veri paketi ulaştığında ise anahtarlarını gönderen adres rahatlıkla tabloya eklenir.

Switch Çeşitleri Nelerdir?

Switch nedir konusunun ardından switch teknolojisi anlaşılması için farklı çeşitlerine göz atılması gerekir. Bu noktada bağlantı kurma işlemlerinin daha hızlı bir sürede yapılmasını sağlayan Switch için kullanım alanlarına göre farklı çeşitler söz konusudur. Doğru alanda kullanılmasıyla hayatın kolaylaştırılması mümkün hale gelir. Ayrıca kullanılan cihazlar için de kullanım kolayları sunulur. Doğru Switch çeşidinin seçilmesi ile ağ bağlantısının hızlandırılması mümkündür.

Poe Switch

Power of Ethernet olarak kullanılan teknoloji Ethernet kablosundaki veri ile birlikte kabloda bulunan elektriksel gücün taşınmasına verilen isimdir. Poe teknolojisi özellikle IP telefonlar ile birlikte artışa geçen bir teknolojidir. Kablosuz ağların ortaya çıkmasıyla birlikte bu teknolojinin daha da artışa geçmesine yol açmıştır. Ethernet kablosu sayesinde alıcı konumunda bulunan cihaza elektriksel gücün aktarılması sağlanır. Hedef ve kaynak cihaz arasındaki elektrik akımı cihazlara bütünleşik olabileceği gibi harici adaptörler sayesinde de sağlanabilir. Poe Switch kullanıcısına sunduğu avantajları ile tercih edilir. Poe Switch tarafından sunulan avantajlar arasında veri aktarımının yapılacak olan bilgisayarın herhangi bir güç kaynağına bağlı olmasına ihtiyaç duyulmaması yer alır. Aynı zamanda alan tasarrufunun yapılmasına imkân verir. Şebeke voltajı olmadığı için oldukça güvenilir bir kullanım sunar. Kullanım ve kurulum oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilir. Bağlantı sonrasında hedef cihazın uzaktan ölçülebilmesine olanak sağlar. Yalnızca ufak bir yapılandırma ve yönetim ile etkili şekilde bağlantı mümkündür.

Ethernet Switch

Ethernet Switch nedir sorusunun cevabı özellikle iş yerlerinde kullanılabiliyor olmasından dolayı işletme sahiplerini memnun eder. Üzerinde birçok port bulunan ve modeme benzeyen bir anahtarlama cihazı ile dosya aktarımlarının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Cihaz üzerinde birçok farklı port bulunur. Bu portlara bağlı olan cihazlar ile ağa bağlanma durumu ve güvenlik erişimleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Ethernet Switch pek çok kişi tarafından port çoklayıcı olarak düşünülür. Kullanılan cihazların en önemli özelliği ise hangi porta ne kadar veri girişinin sağlanmanın belirlenebiliyor olmasıdır. Bu avantaj sayesinde kullanılmayan cihazlara gereksiz yere veri aktarımının önlenmesi sağlanır. Özellikle iş yerlerinde kullanılıyor olsa da ev ortamında da oldukça avantajlı kullanım avantajı sunar.

KVM Switch

KVM Switchler sayesinde tek bir cihaz üzerinden birden fazla bilgisayar ve sunucunun kontrol edilmesi mümkündür. Bu switch türü ile mouse, klavye veya monitör üzerinden kontrol işlemleri gerçekleştirilir. Tek bir cihaz ile tüm cihazlarda erişim mümkün hale gelir. 

Dip Switch

Dip Switch önceki yıllarda sıklıkla kullanılan bir teknolojidir. Ancak son yıllarda da veri aktarımının çok sık yapılmadığı cihazlara sahip olan kişiler tarafından dip switch kullanılır. Üzerinde birçok port olan ve açma kapama özelliği bulunan cihazlar ile veri aktarımı sağlanır. Manuel bir elektrik anahtarı olarak düşünülebilir.

Flow Switch

Flow switch diğer switchlere göre biraz daha farklı bir şekilde kullanılır. Bu noktada yangın söndürücü yerinin bağlı olduğu bir sistem olmasıyla diğer modellerden ayrılır. Ayrıca en basit yapıya sahip olan mekanizmadır. Basit bir otomasyon sistemiyle oldukça kolay bir şekilde çalışır.

Mikro Switch

Mikro switch nedir sorusu oldukça geniş kapsamlı bir şekilde anlaşılabilir. Piyasada bulunan her çeşit cihaz, makine, tezgâh veya aletlerin istenilen zamanda açma veya kapanması için mikro switch kullanılır. Çalışma ve hareketlerin yakından veya uzaktan kontrol edilmesini sağlamasıyla tercih edilen bir modeldir. Çoğu mikro switch üzerinde geçici yay geri dönüşü kontağı bulunur.

Limit Switch

Limit switch olarak ifade edilen çeşit ise sınır şalteri olarak kullanılır. Hareketli mekanizmanın temas etmesi sonucunda elektriksel kontaklar un pozisyon değiştirmesi sağlanır. Yani açık konumdan kapalı konuma veya kapalı konuma açık konuma geçmesi için bir devrenin açılıp diğerinin kapatılması gibi manuel işlemler gerçekleştirilir

Switch Nerelerde Kullanılır?

Switch desteği pek çok çalışma alanında oldukça önem verilen bir konudur. Özellikle şirket ve ofislerde switch bağlantıları sıklıkla yer kaplar. Aynı zamanda data merkezleri ve network ürünleri kullanılan bazı sistemlerde görülebilir. Sunulan switch desteği sayesinde dosyanın üzerinde işlem yapılabilmesi kolaylığı sağlanır. Kullanılan portlara hangi cihaz bağlı ise o cihaz ile aktarım yapma gibi işlemler söz konusu olur. Kullanıldığında bağlantı sistemleri için pek çok avantajın bir arada sunulmasını sağlar.

Yönetilebilir Ve Yönetilemez Switch Nedir?

Yönetilebilir switch farklı bilgisayar veya cihazların birbirlerine bağlı olduklarında aralarında iletişim kurmasını sağlayan desteğe verilen isimdir. Aynı zamanda LAN trafiğini izleme, önceliklendirme ve kontrol etme gibi işlemlerin yerine getirilmesi sağlanır. Ağ içerisinde bulunan cihazları basit ağ yönetimi protokolü gibi protokollerden yararlanarak güvenlik erişiminin sağlanmasını mümkün hale getirir. İletişim ve performans ile ilgili özellikler sunar. Yönetilemez switch nedir konusunda ise tak çalıştır özelliğine sahip olması ile herhangi bir değişiklik veya düzenlemenin yapılmasının mümkün hale getirmez. Ağda bulunan bilgisayar veya cihazlar kendi aralarında iletişimi yönetir.

Switch Nasıl Seçilir?

Switch seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde yönetilebilir ya da yönetilemez switch seçilmesi mümkün hale gelir. Bu süreçte ağa bağlanacak kullanıcı veya cihaz sayısının önemi büyüktür. Aynı zamanda ağ trafiğini kontrol etmek için yönetilebilir switchlerin tercih edilmesi gerekir. Ağ trafiğini kontrol etmek gibi bir amaç yok ise yönetilemez switch tercihi yapılabilir. Switchin kullanılacağı alanda teknik bilgiye sahip kişilerin yer alıp almadığına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca switchin kullanım amacı ağ kapasitesini genişletmek için, yoksa daha fazla bağlantı noktasına ihtiyaç olup olmadığı için gibi amaçların göz önünde bulundurulması gerekir. Bu noktada switch nedir sorusu yerine seçim sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edildiği takdirde ihtiyaç ve kullanıma bağlı switch tercihi yapılması en doğrusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir