Blok Depolama Nedir?
Blok Depolama Nedir?
Meta verileri dosyalayıp depolayan bunu yaparken de blok sistemini kullanan, veri depolarını kontrol eden, sonrasında gerektiği zaman verileri toplayıp ivedi bir şekilde sunan bilgi depolama yazılımına blok depolama adı verilmektedir. Blok düzeyde depolama sistemi verilerin her birini orijinal bloklara, benzersiz parçalar halinde depolar. Bu teknoloji sistemde yığılmaları, kaosu önlemenin yanında veriye doğrudan ulaşımı düzenli bir şekilde ve süratle sağlar. Buna ek olarak geri çağırma işlemini de şaşmadan yapar. Blok düzeyde depolama merkezlerini kapasitesi ve performansı geniş bir hard diske misalleyebiliriz.
Kurumsal alanda veri depolama ihtiyacı çok yüksektir. İşleyişin devamı, işletmenin gelişimi, haklarının korunması gibi birçok sebep vardır veri depolamak için. Bu nedenle depolama yazılımları kritik bir değere sahiptir. Blok düzeyde depolama sistemi işletmelere verilerinin gizli kapılar ardında değil birkaç tuş takımı ötede olması rahatlığını sunuyor. Hem zamandan hem enerjiden tasarruf sağlıyor.
Blok Depolama Nasıl Uygulanır?
Blok depolama adından da anlaşılacağı üzere verileri depolama yaparken bloklama sistemini kullanır. Verileri eşit parçalara böler daha sonra bu verileri disk blokları halinde saklar. Bu blokların her biri benzersiz parçalara sahiptir. Böylece veriler güvenle depolanır. Bloklarda depolu veriler öylece bir anlam ifade etmez. Geri çağırma ile bir araya geldiklerinde puzzle parçaları gibi anlamlı bir bütün şeklini alırlar.
Blok düzey depolama okuma ve yazma koordinesinde çeşitli sistem yardımcıları ile en kritik verileri saklar ve güvenle sunar.
Yazma
Sistem verileri böler, ayırır, çeşitli bloklara kaydeder. Tanımlarını arama tablosuna yazar. Bu da verilerin geri çağırılırken adres kolaylığı sağlanır. Böylece karışıklık önlenir. Sistem düzeni işlemeye devam eder.
Okuma
Sistem yazma sırasında arama tablosuna kaydedilen tanımların konumunu algılar, hızlı bir şekilde depolanan veriyi alır, puzzle parçalarını birleştirir. Son olarak intizamlı bri sıraya tabi olarak sunar.
Blok depolama işletim sistemini gereken performansta sürdürebilmesi için bazı sistemlere ihtiyaç duyar.
Blok Depolama Ağı /SAN
Blok düzey depolama sisteminin en kritik yardımcısıdır denilebilir. Bu teknoloji depolama sistem bloklarını kompleks bir ağ sistemiyle kanallar arası ağ kurar. Blok depolama kapasitesini yükseltir. SAN teknolojisi ara bağlantıları kullanırken NAS( ağa bağlı depolama) cihazından faydalanır. Birbirlerini tamamlarlar. En az hatayla en yüksek kapasitede depolama ve geri çağırma işlemi yapabilirler. SAN erişim yönetimi, fiziksel blok depolama cihazları ve kablo ağ bağlantıları bölümü olmak üzere üç kısımdır. SAN (depolama alan ağı) veriyi zamana bağlı kalarak ya da kalmayarak, çoğaltarak ilerleyen bir sisteme sahiptir. Blok depolama ile birlikte çalıştıkları zaman yüksek oran performans sağlarlar.
Yedekli Bağımsız Disk /RAID
Depolama verilerindeki hassasiyetin arttığı durumlarda veri yedeklemek için RAID uygulama kullanılır. Yedekli bağımsız disk demektir. İlk aşamada meta verilerini yedekler daha sonra aksaklık olduğu zaman kopyayı kurtarır. Blok depolamada yedekli bağımsız diski kullanırken aksaklıkları önler, düzeni sağlar.
Nerelerde kullanılır?
Kurumsal işletmeler verimli, hızlı ve güvenilir veri depolama işleminde blok düzey depolama sistemi kullanılır. Girdi çıktı işlemlerinin yoğun olduğu, verilerin sürekli aktif olduğu sistemler tarafından kullanılır. Girişimciler depolama sayesinde iş yükü ve zaman tasarrufu sağlar. Veri tabanı, işlemsel iş yükleri, conteinerler, ön yükleme diskleri, hipervizör dosya uygulamaları bu işlemlerden bazılarıdır.
Conteinerler
Conteiner sistemde uygulama ve kaynak klasörler veri dağıtımı için var olan teknolojik sistemlerdir. Blok depolamanın conteinerlere entegresi, esnekliği, hızlı bir şekilde veri tanımlayıp başlatması, tek bir sistemde birçok bilgi bloğu bağlamışından kaynaklanır. Conteiner teknolojisinin klasörlere dağıtacağı bilgi deposu işlevi görür blok düzey depolama aracılığı ile işletim sistemleri arasında problemsiz olarak conteiner uygulaması yapılır.
İşlemsel İş Yükleri
İş programının bazı bölümlerinde karşılaşılan veri sistemidir. Satış kayıtları buna örnek olabilir. Zaman ve görev noktasında hassas işlemler yapan işletmeler depolama açısından kapasitesi yüksek hata alma oranı az, hızlı yazılımları kullanırlar. Böylece zaman tasarrufu, doğru veriler performansı üst düzey çıktılar alınır. Blok düzey depolama blok sistemi ile çalıştığı için veri artsa bile işlevselliği ve performansı yüksektir. RAID sistemi ile hassas verileri yedekleme yoluna giderek aksaklık söz konusu olduğunda kritik veriler kurtarılmış olur.
Veri Ambarı ve Analiz
Veri ambarı ve analiz blok düzey depolama Hodoop ve analiz uygulamaları için HDFS ile kullanılır.
Hipervizör Dosya Uygulamaları
Blok depolama sanal makinelar yazılımı kullanıcıların dosya verilerini blok düzey depolama ile depolanabilir. Bu işlemi depolama elemanı biçimlendirecek ardından VM dosya uygulamalarına çevirerek yapar.
Blok Depolama Avantajları
Blok düzey depolama kurumsal işletmelerin girdi çıktı işlemlerini en hızlı ve en az hatalı depolayabildikleri teknolojik sistem yazılımıdır. Verileri bloklar halinde depolar gerektiğinde geri çağırır düzenli bir halde sunar
Performans
Kurumsal işletmeler için performans niteliği çeviklik ve ölçeklenebilirlikten geçer. Meta verilerini depolamak için de bu performansa sahip bir teknolojik yazılım sistemine ihtiyaç duyar. Az yük ile çok veriye ulaşması sistemin performans değerini arttırır. Çok iş yükü olduğu zaman gereken en hızlı sürede veri depolama işlemini halleder. Bunları yaparken dizayn ve kaliteden taviz vermez.
Düzenleme
Blok düzey depolama güncelleme işlemi gereken verileri bloklarda seçerek tanımlar. Seçilen bloğu yeniden günceller bu da hep hızlı ve güncel olmasını sağlar.
Denetim
Blok düzey depolama süratli ve ayrıntılı kontrol mekanizmasına sahiptir. Verileri blokladığı için denetiminde de zaman tasarrufu söz konusudur. Blok depolama yazma, okuma işlemlerinde her aşamada güncelleme ve denetleme yapar
Esneklik
Blok düzey depolama kalıp ağ sistemi ile sınırlı değildir. İhtiyaç duyulduğunda başka ağ sistemleri ile yapılandırılabilir. Bu da sistemin sürekli yükselen bir performans kalitesine sahip olduğunu gösterir.
Ölçeklenebilirlik
Blok düzey depolamada veri alanı ihtiyacı yükseldikçe var olan bloklara yeni bloklar katılabilir. Bu da blok depolamanın işlem kapasitesin yükseltir.
IOPS Ağı
Yoğun yazılımlar yoğun IOPS ihtiyacı ortaya çıkarır. IOPS blok depolama alan açarak performansı yükseltir.
Blok Düzey Depolama Dezavantajları
Blok depolama çoğu zaman performans gösterebilmesi için ek bir teknolojik ağa bağlanma ihtiyacı duyar. SAN(depolama alanı ağı), RAID(yedekli bağımsız disk), bulut tabanlı depolama bunlardan bazılarıdır.
Blok Depolama Kullanım Sıklığı
Blok depolama kullanım sıklığını diğer veri depolama türlerine göre kıyaslayamayız. Her bir veri dosyalama teknolojisini kendine özgü bir sunumu vardır. İhtiyaç duyulan alanları farklıdır.
Diğer Veri Depolama Türleri
Veri depolama türlerine farklı ihtiyaçlar haline başvurulabilir. Veri depolama yazılımları her biri ayrı öneme sahip bir karakter yazılımına sahiptir.
Nesne Depolama
Nesne depolama verileri obje denilen yapılandrılmamış depolama yapan ve bunu yöneten yazılımdır. Her nesne benzersiz tanımlayıcı ile yazılır. Video , fotoğraf vb.
Dosya Depolama
Dosya depolama verileri ağa bağlı depolama sistemi ile birlikte hiyerarşik bir düzen izleyerek depolar.
Bulut Sunucusu Depolama
Bulut sunucusu için fiziksel disklerde bulunur geçici olarak depolama yapar.
Blok depolama ağ sistemiyle ya da ağsız büyük oranda zaman ve iş yükü hafifleterek zaman ve büyük oranda işletme verileri için alan açar.