Datacenter Nedir?

Datacenter Nedir?

 

Veri merkezi olarak ifade edilen datacenter nedir sorusuna verilebilecek yanıt bir web sunucusu merkezi olacaktır. Özel kabinlerin ve bilgisayarların yer aldığı merkez içerisinde özel iklimlendirme tipleri ile ağ çeşitlerinin kullanılması ve web sunucularının kullanılması söz konusudur. Datacenter içerisinde merkezin kendi sunucuları ya da belirli bir ücret karşılığında farklı firmaların web sunucuları barındırılır. Veri merkezi, kuruluş tarafından bilgi teknoloji operasyonlarını ve ekipmanlarının merkezi hale getirilmesini sağlayan bir merkezdir. Bu merkez içerisinde büyük miktarda veriler toplanır 1 yıl saklanır, işlenir ve dağıtılır. Merkez içerisinde tüm bu işlemlere olanak sağlaması amacıyla bilgisayar ve ağ donanımları yer alır. Veri merkezinin tasarı paylaşılan uygulamaların ve verilerin dağıtımını sağlayan çeşitli kaynakların ağına dayanır. Veri merkezleri bilgisayarın ortaya çıktığı zamanlardan beri kullanılan merkezlerdir. Modern veri merkezleri ise eskiden var olan veri merkezlerine göre oldukça farklılaşmıştır. Modern veri merkezleri içerisinde fiziksel sunuculardan çoklu bulut ortamında kullanılan uygulamalar, fiziksel altyapı havuzları ve iş yüklerini destekleyen sanallaştırılmış altyapı gibi pek çok uygulama yer alır. Merkezlerin içerisinde 7 gün 24 saat çalışan oldukça güçlü binlerce sunucu bulunur. Bu nedenle veri merkezlerinin güvenliği oldukça hayati bir konuma sahiptir. Şirketler tarafından bilgi teknolojileri operasyonları için ihtiyaç duyulan tüm bileşenler data centerlar içerisinde toplanır.

 

Data Center Özellikleri

 

Data centerların en önemli özelliği binlerce web sunucularını içerisinde barındırıyor olmasıdır. Bilgilerin depolanması, kullanılması, organize edilmesi ve düzenli aralıklarla yenilenmesi data centerın içerisinde sağlanır. Data centerler paylaşımlı ya da paylaşımsız olabilir. Paylaşımsız data centerler tek bir servis için kurulmuşlardır ve bünyelerinde başka bir sunucuya ihtiyaç duyulmaz. Bu noktada Apple ya da Google gibi dünya devlerine ait data centerler paylaşımsız modeli kullanır. Sadece şirketin kendi servislerini barındırır bu nedenle herhangi bir başka sunucuya yer verilmemesi gibi durumlar söz konusu olur. Ayrıca girişler ise izin protokolleri ile gerçekleşir. Paylaşımlı data center ise diğer servislere ait sunuculara da yer verir. Ayrıca paylaşımlı datacenter içerisinde bulunan sunucuların sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde çalışması da yine veri merkezi tarafından karşılanır. Web siteleri belirli bir ücret karşılığında paylaşımlı veri merkezi hizmetlerinden yararlanır.

 

Data Center Standartları

 

Data Center nedir sorusunun yanında belirli standartları barındırıyor olmaları unutulmaması gereken noktalardan bir tanesidir. Data Center standartları kapsamında barındırdıkları web sunucuları için 07/24 hizmet vermek zorundadır. Bu nedenle veri merkezinin altyapıları Tier sınıflandırma sistemi ile denetlenir. Tier standartları datacenter standartları olarak bilinir. Veri merkezine ait yapı yatırımlarının teknoloji ve büyüme stratejilerinin doğrultusunda işletme hedefleri uyumlu olması gibi pek çok özelliği Tier standartları kapsamında gösterilir. Veri merkezi altyapısı özelliklerinde Tier standart sınıflandırmasının gereklilikleri bulunur. Tier standartlarının kapsayıcılığı için belirli gerekliliklerinin yerine getirilmesini önem verilmesini sağlar. Tier standartları veri merkezlerine yerel kanun, performans, sunucu ihtiyaçlarını karşılama düzenleme ve kurallara uyum sağlama gibi pek çok konuda çeşitli çözüm olanakları sunar. Ayrıca Tier standardı data center ile ilgili gelir ve bakım gibi kriterler ile başa çıkma konusunda da çeşitli standart kavramları içerir.

 

Tier Çeşitleri Nelerdir?

 

Tier çeşitleri veri merkezlerinin sahip olması gereken standartları şekillendirir. Bu noktada veri merkezlerinin belirli hizmetleri, işletme uygulamalarını ve faaliyetlerini desteklemesi için Tier standartları ve kavramlarına uyumlu olması büyük önem arz eder. Temel kapasite bileşimlerini tanımlar. Ayrıca sisteme anlık ya da kısa süreli enerji kesintileri gibi dalgalanmalardan korunmak amacıyla UPS adı verilen motor jeneratörü ile destekleme gibi kuralları sağlar. Bu tür kavramların anlaşılması için datacenter nedir sorusunun yanında Tier sertifikası çeşitleri nelerdir soruları sorulur.

 

Tier I Sertifikası

 

Data centerın denetlenmesi için ve uygun koşullar altında işlemlerine devam edebilmesi için kullanılan Tier I sertifikası çok büyük öneme sahip olmayan rezerve odalar için temel kapasite bileşenlerinin tanımlanmasını sağlar. Bu noktada motor jeneratörü ile destekleme sağlanır. Bu tür sistemlerde altyapının yedeklenmesi söz konusu olmadığı için planlı bir çalışma yapılacağı zaman sistemin daha önceden güvenli bir şekilde kapatılması gerekir. Plansız kesintiler sonucunda bilgisayar sistemlerinin kesintiye uğraması gibi problemler ile karşılaşılabilir. Bu tür aksilikler ile karşılaşılmaması için hiçbir zaman kapanmayan soğutma ekipmanı ile bilişim teknolojileri fonksiyonlarına olası kesintilerden koruyacak jeneratörlerin kullanılması gerekir.

 

Tier II Sertifikası

 

Tier I sertifikasına ek olarak sistem kesintilerinin önlenmesi amacıyla alınan sertifikalardan bir tanesidir. Enerji ve soğutma sistemlerinin yedekli olarak çalıştığı alanlarda kullanılır. Bu sayede sertifikanın alınması durumunda bakım zamanı süreçlerinde bilgisayar sistemlerinin etkilenmeden gerekli işlemlerin yapılması sağlanır. Tier II sistemlerinde bir tek dezavantaj bulunur. Dezavantaj ise enerji dağıtımlarının tek kanaldan yapılıyor olmasıdır. Bu noktada enerji dağıtımında oluşabilecek bir problem sonucunda soğutucu ve motor jeneratör seçeneklerine yer verilir.

 

Tier III Sertifikası

 

Özellikle datacenter altyapısında senkronize bir şekilde bakım yapılabiliyor ise Tier III standartlarına sahip olduğu anlaşılır. Kullanılan ekipmanların bakım ve değişim sürecinde herhangi bir kesintiye neden olmayan sistemlere sahip oldukları anlaşılabilir. Sistemin devam edebilmesi için gerekli olan enerji yedekli dağıtım kanallarıyla birlikte verilir. Birden fazla bağlantıya bağlı olduğu için herhangi bir aksilik yaşanması durumunda sistemin aksaklıktan etkilenmemesi sağlanır.

 

Tier IV Sertifikası

 

Tier IV tüm alt yapı hata toleransı özelliklerine göre tasarlanan sertifikalardan bir tanesidir. Yani hata toleransının en yüksek şekilde planlanması ile elde edilen seviyeye verilen isimdir. Fiziksel olarak birbirinden ayrı olan sistemlerin yedeklerinin yapılması ve birden fazla bağlantıyla korunması sonucunda herhangi bir aksilik çıktığında bir problemin yaşanması önlenir. Tier IV sertifikasına sahip merkezlerde çok yüksek yatırımlar gerekir.

 

Datacenter Teknoloji Altyapısı

Datacenter nedir sorusunun ardından datacenter seçimi yapılırken ya da herhangi bir sunucu kiralanmak istendiğinde data centerın teknoloji altyapısına bakılması gerekir. Veri merkezinin teknoloji altyapısı herhangi bir kesintiyle oluşabilecek itibar veya gelir kaybının önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca datacenter teknoloji altyapısı ile alakalı olarak veri merkezinin çalışmasını etkileyen belirli unsurlar bulunur. Veri merkezi için sunucu kiralanması ya da bir veri merkezi seçimi için bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Data center enerji altyapısı şehir elektrik hattından bağımsız olarak çalışması ve gerekli jeneratörleri yer verilmesi gibi unsurları kapsar. Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir.
  • Data centerlarda dikkat edilmesi konusunda gereken konulardan bir tanesi de iklimlendirme konusudur. Sıcaklık seviyesi 14 ile 16 derece arasında sabit tutulur ve oda sıcaklığında istenilen seviyeye 20 ile 24 derece arasıdır. Bu gibi sıcaklık değişimleri yaşanmaması için merkez içerisinde en az bir tane yedek klima bulunması gerekir.
  • Seçim sırasında geniş bant internet ve özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Kablolama sisteminin özel tip kablolarıyla yapılması ve kusursuz tasarıma sahip olması gerekir.
  • Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi ise fiziksel güvenliktir. Depolanacak olan verilerin güvenliğinin sağlanması için her geçiş noktasında izleme gibi güvenlik unsurlarına yer verilmelidir.
  • Datacenter nedir sorusunun yanında datacenter seçimi için dikkat edilmesi gereken son unsur ise sistemlerin arıza yapabilme durumlarına karşı yedek sunucu yer alıp almadığı olmalıdır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir