Cloud Nedir?
Cloud Nedir?
Bulut bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan cloud pek çok kişi tarafından merak edilir ve cloud nedir soruları ortaya çıkar. Özellikle büyük verilerin internet üzerinde depolanabilme şansı ve bu verilere erişebilirliğin olanaklı hale gelmesi bulut bilişim teknolojisinin gelişmesi sayesinde olmuştur. Cloud’un gelişmesi ile birlikte büyük veri yani dataların depolanabilme imkanına sahip olunmuş ve pek çok avantajı beraberinde getirmiştir. Bulut olarak bilinen cloud dosyalarını yedeklenmesini, akıllı telefondan sayısız uygulama erişimine ve fotoğraf paylaşımı gibi bir çok özelliğin sadece küçük bir parçası olarak görülür. Bu noktada öncelikle bulut bilişimin anlaşılması gerekir.
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut bilişim olarak adlandırılan dijital altyapı kaynağı internet üzerinde hizmetler sunan bir kaynaktır. Bulut bilişim beş temel hususa bağlıdır. Bu hususlar arasında ağ ve veri yönetimi bulunur. Bunların dışında depolama, hizmetler ve cihazlarda bulut bilişim dijital altyapı kaynağına bağlı hususlardır. Bulut bilişim sayesinde bulut depolama gibi imkanlar ortaya çıkar. Bulut bilişim fikrinin temelleri 1050’li yıllarda atılmış olsa da Amazon veri merkezlerini modernize ederek bilişimin gelişmesini sağlamıştır. Amazon tarafından 2006 yılında ilk gerçek bulut bilişim hizmeti hizmete girmiştir. 2008 yılına gelindiğinde ise Danışmanlık ve Araştırma Şirketi olan Gartner bulut bilişiminin bilgi teknoloji hizmetleri sektöründe kullanılabileceğine işaret etmiştir. Bu sektör içerisinde hem kullanıcılar hem de tedarikçiler arasındaki ilişkinin değiştirilebilmesi mümkündür. 2008’den günümüze kadar yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Son birkaç yıl içerisinde ise hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır. Gelişen teknolojiler ile birlikte mevcut cihazlarda kişisel veri ve data saklamak istendiğinde büyük sorunlara yol açan barındırma kapasitesi için bulut depolama gibi sistemler kullanılır. Özellikle bilgisayar ve taşınabilir akıllı cihazların barındırma kapasitelerinin artırılmasına orantılı olarak fiyatlarının da yükselmesinden dolayı Cloud önemli hale gelmiştir. Cloud teknolojisinde üç önemli yapıtaşı bulunur.
Cloud’un Yapıtaşları
Cloud depolama ile en düşük kapasiteli cihazlarda bile istenilen yerden istenildiği zaman her türlü bilgiye ve veriye ulaşmayı sağlamak mümkündür. Bu noktada dijital bilgi aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısını gerçekleştirirken üç yapıtaşı kullanılır. Software as a service (SaaS ) yazılımı servis olarak sunma görevini üstlenir. Platform as a service (PaaS) ise platform hizmetini sağlarken Infrastructure as a service (IaaS) sunucu altyapı hizmetini sağlar. Tüm bu yapı taşları ile Cloud teknolojisi üniversiteler ve benzeri büyük kuruluşlar tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte kişisel bilgisayarların yükü azalmış çeşitli sayıda uygulama Cloud sunucusu tarafından saklanmaya başlamıştır. İnternet üzerinde barınan tüm uygulama, veri ve programlar bulutta depolanır ve bu şekilde internete bağlı olunan cihaz ile her lokasyondan verilere ulaşım sağlanması mümkün hale gelir.
Cloud/ Bulut Depolama Nedir?
Bulut depolama olarak adlandırılan Cloud teknolojisi ile elektronik cihazda bulunmayan depolama sistemine veri kaydetme süreci gerçekleştirilir. Bu şekilde cihazın masaüstünde bir klasöre kaydetmek yerine dijital bir ağ altyapısına tüm verilerin kaydedilmesi sağlanır. Üçüncü bir tarafça sistem içerisinde tüm veriler korunur. Dosyaların internete bağlı herhangi bir cihazdan ulaşılması mümkündür. Aynı zamanda o cihazdan yedekleme ve erişim gibi imkanlara olanak tanır.
Bulut Depolama Kimler Tarafından Kullanılabilir?
Cloud nedir sorusunun anlaşılmasının ardından bulut depolamanın kimler tarafından kullanabileceği merak konusu olmuştur. Bu noktada ister iş dosyaları ister cep telefonundaki kişisel fotoğraflar olsun büyük miktardaki verilerin biriktirilmesi söz konusudur. Bu verilerin cihazda saklanılacak alan varsa cihaz içerisinde saklanması söz konusu olur. Ancak depolama alanının azaldığı durumlarda bulut depolamadan faydalanmak mümkün hale gelir. Yani bulut depolamadan faydalanma ihtiyacı olan kişiler genellikle yeterli depolama alanı bulunmayan kişilerdir. Özellikle işletmeler tarafından kullanılan bulut depolama ile ölçeklenebilir olma avantajı elde edilir. Bu sayede herhangi bir donanım, sunucu ve yazılım alanı satın alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca günlük hayatta da oldukça rahat bir şekilde kullanım imkânı sunulur. Herhangi bir fotoğrafın buluta kaydedilmesi sonucunda telefon içerisinde yer açmak oldukça kolaydır. Ve kullanılan cihaz herhangi bir arıza yaşar ise fotoğrafların yedeklenmesi ve kaydedilmesi mümkün hale gelir.
Cloud Çeşitleri
Bulut depolamanın kullanılması için dört ayrı çeşit bulunur. Çeşitlerin farklı biçimlerde kullanılmaya olanak sağlaması söz konusudur. Bulut Bilişim’in geliştirme modelleri şu şekilde sıralanabilir:
- Genel bulut olarak isimlendirilen Public Cloud internet üzerindeki sunucular ile kurulan bir teknolojidir. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanılır ve kullanılan alan kadar ödeme yapılan bir modeldir.
- Özel bulut olarak isimlendirilen Private Cloud ise bilgileri önemli olan büyük şirketler tarafından tercih edilir. Tüm bilgilerin kurucunun elinin altında bulunmasıyla yüksek gizlilik oranı bulunur. Ayrıca erişim güvenliğini sağlar.
- Melez bulut olarak ifade edilen Hybrid Cloud ise Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan bir teknolojidir. Bu teknolojide şirketlerin hacmine göre birleşim oranlarında farklılık gösteren bir modeldir.
- Topluluk bulutu olarak ifade edilen Community Cloud ise açık adres ile birkaç şirketle ortak bir şekilde kullanılan Cloud teknolojisidir. Topluluk tarafından bulut depolama alanında bulunan tüm verilere erişim açıktır.
Cloud Avantajları
Cloud kullanımında birçok avantajı da beraberinde getirir. Bu noktada bulut bilişim sistemleri tarafından hızlı kullanım kolaylığı sunulur. Veri transferi ve yedekleme gibi konularda maliyet tasarrufu yapılır ve daha fazla depolama alanı sunar. Artan verilerin arşivlenmesi gibi alt yapı karmaşasının ortadan kaldırılması söz konusu olur. Ayrıca bulut teknolojisi tarafından gelen avantajlar arasında tablet, Smart TV, bilgisayar ile kullanılarak platform bağımlılığından koruma söz konusu olur. Ek olarak şirketler tüm verilerin 7/24 güvenlik tedbirlerini gerçekleştirir. Cloud nedir sorusunun yanında Cloud avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Kullanım kolaylığı
- Ulaşılabilirlik
- Olağanüstü durum kurtarma
- Ölçeklenebilirlik
- Uygun maliyet
- Güvenlik
- Yerinde sunucu bakımı gerektirmeme
- Otomasyon
- Rahat dosya paylaşımı
- Birden çok kullanıcı
Cloud Dezavantajları
Cloud teknolojisi tarafından oldukça yararlı avantajlar sunuluyor olsa da dezavantajlar söz konusudur. Bu noktada bulut teknoloji servisi güvenlik açıklarına sahiptir. Bu noktada kullanıcıların verilerinin riske atılması söz konusu olur. Ayrıca ilerleyen süreçlerde ülkelerin ekonomik durumlarından dolayı dijital bölünmenin artırılması söz konusu olabilir. Bu durum ileriki süreçlerde politik, ekonomik ve uluslararası sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Dezavantajlar arasında en önemli sorun ise depolanan verilere ulaşılabilmesi için internet bağlantısının zorunlu olmasıdır. İnternete ulaşım sağlanamadığı durumlarda depolanan verilere erişmek söz konusu olmamaktadır. Düşük hızda internette dahi verilere erişmek oldukça yavaş olur. Ayrıca bulut teknolojisinin hizmetlerin gelişmeye başlamasıyla donanımsal ve yazılımsal olarak çalışan bilgi teknoloji işte uzmanlarının yetki alanlarının daralması dezavantajlar arasında yer alır.
Cloud Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir bulut depolama çözümü seçiminde dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar bulunur. Unsurlara dikkat edildiği takdirde depolamada bulunan veriler ve dosyaların rahat bir şekilde depolanması mümkündür. Bu noktada gizlilik ve güvenlik hususlarına dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edildiği takdirde bulutta güvenli bir saklama söz konusu olacaktır. Ayrıca veri ve dosya yönetimi dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Özellikle kendi depolama yönetim sistemine ve yapısına sahip işletmeler tarafından sistem üzerinde çoğaltma yapılamayacağı için dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi arasında yer alır. Cloud nedir sorusunun yanında farklı modellere dikkat edilmesi ile bulut depolama çözümü seçimi yapılabilir.