S3 Obje Depolama Nedir?

S3 Obje Depolama Nedir?

Depolama konusunda dosya ve blok tabanlı depolama birimlerinin kullanım alanlarını çok iyi tanımlanmış olduğu son teknoloji ile ortaya çıkan ve birçok işletme tarafından kullanılmaya başlayan S3 obje depolama nedir sorusu pek çok kişi tarafından sorulur. Dosya ve blok depolama birimleri kendilerine çok geniş kullanım alanları bulmuştur ve hala bu depolama birimlerinin rahatlıkla kullanıldığı görülmektedir. Ancak günümüzde bilişim dünyasına farklı bir depolama türünün girdiği görülür. S3 obje depolama birimi olarak isim verilen yapı da gelişen teknoloji ile oldukça kullanışlı bir hal almıştır. Nesne tabanlı depolama birimi olan S3 yeni bir depolama birimidir. Dosya ve blok tabanlı depolama ise geleneksel depolama teknolojidir. Dosya ve blok tabanlı depolama alanlarında veriler hiyerarşik bir şekilde depolanır ve bloklar şeklinde yapılar içerisinde yönetilirler. Bu depolama sisteminde dosya sayısı ve kullanıcı sayısı arttıkça karmaşıklık ortaya çıkar. Özel bir dosyanın lokasyonun belirlenmesi süresi kullanıcının zaman kaybetmesine neden olur. Dosya tabanlı depolama biçiminde örnek verilmesi gerekirse dosya ismi, dosyanın oluşturulma tarihi ve dosya büyüklüğü gibi temel özellikler göz önünde bulundurularak dosyanın kendisinden bağımsız bir şekilde, dosya özellikleri ile depolama sağlanır. Ancak nesne tabanlı depolama biriminde her nesne için üç bileşen bulunur ve bu şekilde depolanma gerçekleştirilir. Bu üç bileşen metadata, datanın kendisi ve global olarak tanımlanan bir tanımlayıcıdır.

S3 Obje Depolama Hizmeti

S3 obje depolama hizmeti olarak tanımlanan hizmet ile her yerden her boyutta veri alınır ve depolama için oluşturulmuş nesne depolama hizmetinde saklanır. Düşük maliyetler ile erişilebilirlik, dayanıklılık, güvenlik, performans ve sınırsız ölçeklenebilirlik sunan oldukça basit bir depolama hizmetidir. Özellikle büyüyen veri sonrası oluşan problemlerin çözülmesi için tasarlanmıştır. Bu noktada veri miktarının artması sonucunda depolama alanında artması gerektiği için blok tabanlı depolama dezavantaj sunar. Bu süreçte obje tabanlı depolama birimleriscaled-out alt yapılarda bulunur ve yapıya ek nodelar eklenerek kolayca genişleme imkânı sunulur. Namespacein düz yapıda bulunması ile metadatanın genişletilmesi nesne tabanlı depolama birimlerinin kullanım kolaylığının arttırılmasını sağlar. Obje depolama sistemi içerisine eklenen nesneler rahat bir şekilde bulunabilir. Ayrıca kopyalama gibi özellikleri ile nesnelerin kaybolması engellenir. Bu şekilde node hata verdiğinde nesnelere ulaşılır. Ancak nesne depolamanın NAS dosya erişimi ve paylaşımının yerini alacağı düşünülmemelidir. Tüm özellikleri açısından farklı amaçlar doğrultusunda kullanımları söz konusudur. Obje depolama hizmeti içerisinde çok sayıda ufak boyutlu dosyalar farklı coğrafik konumlar içerisinde bulunur. Büyük dosyalar ise erasure coding denilen bir teknoloji ile koruma altına alınırlar. Bu sayede nesnelerin parçalara bölünmesi ve birden fazla pariti hesaplanması sağlanır. Bazı parçalar kaybolsa dahi sistem içerisinde orijinal dosyanın inşa edilmesi için bölünen parçalar ve paritiler kullanılır. Sunucular arasında herhangi bir disk ya da bellek paylaşımın görülmediği bu yapıda Single-Point-of-Failure yapısı bulunmaz. Sunucuların yapı içerisinden rahatça çıkarılması ve tekrar eklenmesi mümkündür. 

S3 Obje Depolama Nasıl Çalışır?

S3 obje depolama nedir sorusunun yanında merak edilen edilenlerden birisi ise depolama biriminin nasıl çalıştığı konusudur. Depolama birimleri birden fazla kopyanın tutulması yöntemiyle dağınık bir şekilde korunur. Birden fazla node hata verse bile veriye ulaşılabilmesi mümkün kılar. Her dosyanın en az 3 kopyasını tutulması ile oldukça güvenlikli bir şekilde çalışma imkânı sunar. Basit bir web hizmeti ara birimi sağlaması ile kolayca bulut temelli depolama alanı kullanılarak oluşturulur. Yüksek oranda ölçeklenebilir olmasından dolayı talep edildiği takdirde büyütülmesi imkânı sunar. Son derece esnek bir şekilde tasarlanmasından dolayı istenilen türde ve miktarda verinin depolanması mümkündür. Yüksek erişilebilirlik sayesinde ucuz geleneksel donanımlar kullanılarak da S3 obje depolamanın yapılması mümkündür. Ancak unutulmaması gereken S3 obje depolama birimleri eventually consistent yapı sunar ve blok tabanlı yapılar ise strongly consistent bir yapı sunar. Eventual consistency yapılar sınırsız bir şekilde ölçeklendirilebilir bir yapı ve verinin yüksek erişilebilir olmasını sağlarlar. Ancak bu noktada verinin fazla değişmeyen statik bir veri olması tercih edilir. Bu nedenle obje depolama sıklıkla fotoğraf ve video gibi yapısal olmayan verilerin kullanımı için tercih edilir. Veri tabanları için ise strongly consistent yapılar tercih edilebilir.

S3 Obje Depolama Nerelerde Kullanılır?

S3 obje depolama birimleri özellikle verinin çok sık değişmediği ama okunduğu yapısal olmayan veri setleri için oldukça kullanışlı olarak tercih edilir. Bu noktada depolama birimleri olarak arşiv imajlar, statik web içerikleri, veri yedekleri, resim ve müzik dosyaları gibi multi medyalar için oldukça uygundur. Yapısal olmaması çok fazla yazma ve güncelleme işlemlerinin yapılmaması S3 obje depolama nesne tabanlı birimlerinde aranan özelliklerdir. Bu noktada örnek verilmesi gerekirse web tabanlı Google gibi firmalar ihtiyaçlarına yönelik blok ve dosya tabanlı depolama birimlerinin yerine nesne tabanlı depolama birimleri kullanırlar. S3 obje depolama ile bilginin esnek büyüklüklere sahip konteynerler içerisinde organize edilmesi sağlanır. Hiyerarşik olmayan düz bir yapıda tutulurlar. Bu şekilde hiyerarşik dosya sisteminin getirdiği dar boğazların ortadan kaldırılması mümkün hale gelir. Bu noktada nesne tabanlı sistemler web 2.0, XaaS ve cloud-native kullanımları için oldukça uygundur. Son zamanlarda bulutun yaygınlaşması ve mobil uygulamalarında artan çeşitlilik dolayısıyla servislere iletişim erişim için http protokolü kullanılır. Ayrıca nesne tabanlı sistemlere erişim için bazı firmalarda NFS ve CIFS destekleri eklenmiştir. Özet olarak S3 obje depolama nedir sorusuna verilebilecek yanıt bulut yapısının gelişmesi ve büyüyen data boyutu ve bunun yanında data çeşitliliği nedeniyle geleneksel yöntemlerin çözülemediği durumlar için uygun bir şekilde kullanılması adına tasarlanmıştır. Bu süreçte nasıl bir depolama birimine ihtiyaç olduğuna dikkat edildiği takdirde S3 obje depolama oldukça rahat bir şekilde kullanılabilir.

S3 Uyumlu MinIO Obje Depolama yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

One thought on “S3 Obje Depolama Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir