Openstack Nedir?

Openstack Nedir?

Genel olarak bulut sistemleri openstack olarak tanımlanır. Bulut sistemleri, alanında veri merkezleri içine kurulan ağ, depolama gibi kaynakların yönetimini tek bir elden sağlayan ücretsiz bir hizmet bütünüdür.  Openstack ilk olarak Rackspace ve Amerikan Ulusal Uzay Ajansı tarafından 2010 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Nova ve Amerikan Ulusal Uzay Ajansı (NASA) tarafından sağlanmış olan depolama alanı Swift’in bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan ve çok hızla geliştirilen açık kaynak kodlu bulut yönetim platformu olarak bilinmektedir.

Günümüzde teknolojinin gelişip hızla yayılması bulut teknolojilerinin de uluslararası alanda kabul görmesi ve tek bir çatı altında toplanarak Apache 2.0 lisansı ile dağıtılır. Python programlama dilinde Django ara yüzleri ile yazılan bulut orta katmanlı bir yazılımı sayılır. Bulut sistemi 672 firma tarafından desteklenmektedir. Dünya çapında 189 farklı ülkede kullanılan bulut teknolojisi 20 milyon satırdan daha fazla koddan oluşturulmuştur. Openstack 6 ayda bir sistemli olarak yeni sürüm yayınlamaktadır.

Tüm dünyada hosting firmaları, internet servis sağlayıcıları, elektronik alışveriş siteleri, telekom operatörleri, bankalar, bilimsel araştırma merkezleri, multimedya işleme kuruluşları, eğitim ve araştırma kurumları, otomotiv sektörü, özel şirketler ve kamu kurumları gibi birçok kullanıcı kitlesine openstack hizmet vermektedir.

Openstack Avantajları Nelerdir?

  • Ücretsiz hizmet vermesi ve düşük maliyetli olması
  • Online kurulum ve toplulukların dokümanlarının mevcut olması
  • Devlet ofisleri, üniversiteler gibi özel ortamlar ve kurumlar için daha kolay yönetilebilmesi
  • Güvenli ve açık bir yapısının olması
  • İhtiyaçlara göre servislerin yüklenebilecek olması
  • Proje tabanlı açık bir yönetim özelliklerinin olması
  • Yeni gelişen teknolojilerin hızına adapte olması
  • 56 ülke üzerinde 2 binden fazla şirket tarafından destekleniyor olması
  • Otomatik ölçeklendirmeye uygun olması
  • Openstack kullanabilmek için özel bir donanıma ihtiyaç duyulmuyor olması
  • Açık kodlamaya sahip olması sebebi ile bütün bulut teknolojilerini içinde barındırıyor olması

Openstack Bileşenleri

Nova, birincil bilgi işlem motoru olarak bilinir. Ölçeklendirme ve yapılandırma alanında çalışmalar yapmaktadır. Swift, depolama sisteminin temelini oluşturur. Büyük boyutlu verilerin düzenlenip depolama işlemini gerçekleştirir. Dosya ya da bilgi parçasına atıfta bulunabilen bilgilerin nerede depolanacağı konusunda openstack tarafından karar verilmesine izin verir.

Cinder, dosyaların ulaşılmasını sağlayan kullanıcılara kolaylık sağlayan arama servisidir. Dosyaların nerede saklandığını bilmese bile ulaşılmasına olanak sağlar. Kendi depolama ihtiyaçları için kullanıcılara bu alanda sistem izin vermektedir. Depolama platformları arasında iyi performans sergileyen bileşendir.

Neutron, bileşenlerin hepsinin birbiri ile iletişimi sağlayan network sistemidir.  Dağıtımın bileşenlerin tamamının birleşik hızı ve verimi içerisinde iletişim kurmayı sağlayan bir yapıdadır. Sistemde IP adresi ile Network yönetimini gerçekleştirir. Sunuculara private ya da public ağlar sunuculara bu servis üzerinden dağıtılır. Horizon, servislerin hepsini tek çatı altında yönetilen grafik ara yüzüdür. Openstack arkasında gösterge panosuna sahiptir. Openstack kullanmayı denemek isteyen kullanıcıların gördükleri ilk bileşen olabilmektedir. Program geliştiricileri uygulamayı programlama aracılığı ile openstack üzerinden bileşenlerin tümüne ayrı ayrı erişebilir.

Keystone, kimlik yönetimi yapan servistir.  Openstack bulutunun kullanıcıların tamamı için bulutun sağladığı kullanma iznine sahip olduğu hizmetler ile eşleştirebilen merkezi bir listede yer alır. Erişim için birçok yolu sağlamaktadır. Glance, sanal sunucuların yönetimini gerçekleştirir. Glance görüntü hizmeti olarak da tanımlanabilir. Sanal makineleri kullanırken görüntülerin şablon olarak tanınmasına olanak sağlar.

Ceilometer, sistem olarak hizmetlerin raporlandırılmasını sağlar. Bulut sistemi içinde kullanıcılarına faturalandırma hizmeti sağlayan sistem bütünüdür. Heat, bulut uygulamasındaki gereksinimleri, uygulamada hangi kaynakların gerekli olduğunu belirleyip dosyada depolar. Heat, openstack hizmetinin çalışması için altyapıyı yönetir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir