ECC RAM Nedir?
ECC RAM Teknolojisi Nedir?
Error Correction Code (hata düzeltme kodu) olarak da adlandırılan ECC RAM teknolojisi nedir? RAM hatalarını önlemek amacıyla sunucu sistemlerinde uygulanan bir hata düzeltme kodudur.
ECC RAM teknolojisinin kişisel bilgisayarlarda kullanılması pek önerilmez. Çünkü ECC RAM normal RAM’lere göre daha yavaş olduğu için bilgisayarın hız kapasitesini olumsuz yönde etkileyerek performansını düşürür. Peki bilgisayarlardaki veri kaybını önlemek için kullanılan ECC RAM teknolojisinin özellikleri, nerelerde kullanıldığı, hangi sistemler ile uyumlu olduğu ve normal RAM ile arasındaki farkların neler olduğu gibi soruların cevaplarını detaylı olarak şöyle açıklayabiliriz.
ECC RAM Nedir? Ne İşe Yarar?
ECC teknolojisi, sistem tarafından algılanan RAM hatalarını tespit ederek onarmaktadır. Büyük işletmelerin kritik değerdeki verileri için oldukça önemli bir işlevi bulunan ECC RAM, veri bozulmaları ile etkileyici bir mücadele vererek işletmelerin olası büyük kayıplarını önlemektedir. Bu açıdan büyük ölçekli işletmeler, olası RAM hatalarında yaşayabilecekleri veri kayıplarını önlemek için NON ECC RAM yerine ECC teknolojisi ile geliştirilen RAM türünü kullanmaktadır. Peki, NON ECC RAM ne demek? NON ECC RAM, kişisel-oyun bilgisayarı kullanıcıları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullandığı normal RAM türüdür.
Bilgisayarların bellek sistemlerinde değişen bit değerleri anlaşılamadığında otomatik olarak sistem uyarı vermekte ve kendiliğinden kilitlenmektedir. Bu durum ise, bilgisayarda saklı kalan ve işlenen verilerin kaybolmasına neden olmaktadır. ECC RAM teknolojisi de veri aktarımı sırasında değişen bit değerinin algılanamayışı nedeni ile oluşan RAM hatalarını otomatik olarak algılayıp düzeltmektedir.
ECC RAM Nerelerde Kullanılır?
Ev içerisinde oyun veya genel amaçlarla kullandığınız bilgisayarlar için, ECC RAM teknolojisine ihtiyaç duyulmamaktadır. Aynı zamanda veri kaybı sırasında büyük risk yaşama ihtimali bulunmayan küçük ve orta ölçekli işletme ve markaların da ECC RAM teknolojisini kullanmasına gerek yoktur.
Veri kaybının büyük risk oluşturacağı finans, haber, medya ve bilişim sektörü gibi alanlarda hizmet veren işletme ve markalar ECC RAM teknolojisi ile donatılmış RAM türünü kullanarak, olası veri kayıplarını önleyebilir.
ECC RAM Hangi Sistemler ile Uyumlu?
Kurumsal ve kapsamlı sektörlerde veri kaybını önlemek amacıyla kullanılan ECC RAM teknolojisi, çoğu PC anakartı tarafından desteklenmemektedir. İş istasyonları ve sunucu anakartları normal anakartlara kıyasla ECC RAM teknolojisini desteklemektedir.
Bu teknolojiyi birçok işletim sistemi ile uyumlu değildir. ECC RAM teknolojisi ile uyumlu olarak çalışan işletim sistemi yüksek CPU işlem kapasitesine ihtiyaç duymaktadır. ECC RAM teknolojisini destekleyen işletim sistemleri şunlardır:
- Intel Xeon
- AMD EPYC
- AMD Ryzen PRO
- AMD Threadripper
Normal RAM Ve ECC RAM Arasındaki Farklar
ECC RAM ile normal RAM farkı, birçok faktör açısından değerlendirilebilir. Bu teknoloji sayesinde sistem içinde elektromanyetik parazit nedeni ile oluşan veri hatalarını otomatik olarak algılayıp onarmaktadır. Fakat NON ECC RAM türünün böyle bir hata algılama ve düzeltme özelliği bulunmamaktadır.
Sunucu belleği olan ECC RAM, tek rakamlı depolama yonga sayısına sahiptir. Fakat NON ECC RAM’de çift sayılı depolama yonga sayısı yer almaktadır.
ECC RAM veri kayıplarını önlemek için bilişim, medya ve finans gibi büyük ölçekli girişimlerde tercih edilmektedir. Fakat NON ECC RAM ise, kişisel bilgisayar kullanıcıları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bilgisayarlarında kullanılır.
ECC bellek modülleri, 4 GB değerinden başlarken, NON ECC RAM değerleri ise 2 GB’tan başlamaktadır. Çünkü ECC RAM teknolojisi daha yüksek veri aktarma kapasitesi gerektirmektedir.
ECC RAM, NON ECC RAM’ın fiyatı ile kıyaslandığında daha yüksek rakamlar ön plana çıkmaktadır. Bunun nedeni ise yüksek işlem kapasitesi, yüksek RAM değeri ve ileri teknoloji ile üretilmesinden kaynaklanmaktadır.