RAID Türleri
RAID Türleri
RAID türleri nedir, özellikleri nelerdir? RAID, Redundant Array of Independent Disks yani Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi demektir. Daha düşük maliyetle yüksek depolama alanı oluşturmanın bir yolu olarak geliştirilmiştir. Birden fazla sabit sürücü RAID sayesinde tek bir birim olarak gruplandırılabilir. Performans – kapasite ve veri güvenliği için kullanılan RAID farklı türlere ayrılmaktadır. Her RAID türü kendine ait özellikler taşır.
RAID Türleri ve Özellikleri
RAID türleri ve özellikleri nedir? RAID türleri aynı zamanda RAID seviyeleri olarak da bilinmektedir. Her RAID türünün hızı ve güvenirliği farklıdır. RAID türleri RAID 0’dan başlar. RAID 50’ye kadar giden bu tür çeşitliliği daha fazla da olabilmektedir. Türler arasında en yaygın olarak kullanılanlar ise RAID 0, RAID 1, RAID 5 ve RAID 10’dur.
RAID 0 ile başlayan türler 50 ve sonrasına kadar gider. Yedeklilik sağlamayan tek RAID yapılandırması RAID 0’dır. Tüm sürücülere paralel olarak erişmeyi, etkileyici verim elde etmeyi sağlar. Video düzenleme gibi yüksek oranda bant genişliği aktarımı gerektiren etkinliklerde RAID 0 kullanılmaktadır. Aynı zamanda veri bütünlüğünün çok da önemli olmadığı durumlarda kullanılan bir yapıdır. HD video düzenlemeyle, çok büyüklükte dosyalarla uğraşılmadığı sürece RAID 0 kullanmaya ihtiyaç duyulmaz. RAID 0, önbellek veya hızın önemli olduğu fakat güvenirliğin ve veri kaybının pek de önemli olmadığı durumlar dışında kullanılmamalıdır.
RAID 1, yeni başlayanlar için önerilen RAID türüdür. Bu RAID seviyesi verileri birden fazla diske yansıtır. RAID 0’dan farklı olarak RAID 1 için gerçek bir depolama alanı olduğunu söylemek doğrudur. Çünkü burada tamamen aynı olan birkaç sabit sürücünün varlığı söz konusudur. RAID 1 yansıtma yöntemini kullanarak sabit diski yansıtır ve başka bir kopyaya dönüştürür. Yansıma sayesinde çoğaltılan bilgiler iki sabit diskten biri arızalandığında veri bütünlüğünü sağlar.
RAID 2, yedekliliği sağlamak amacıyla hata düzeltme kodlu veri şeritleme kullanır. Bu seviye son zamanlarda çok fazla kullanılmamaktadır. Bunun nedeni ise RAID 2’nin birçok diske ihtiyaç duymasıdır.
RAID 3 yüksek aktarım hızları için uygun görülmektedir. Fakat çoğu kullanıcı için gerçekten gerekli değildir. Bu türdeki tüm sürücüler aynı anda çalışır, her seferinde sadece bir şey üzerinde yazabilir. RAID 3 yedeklilik elde etmek amacıyla eşlik – parity bilgilerini kullanmaktadır.
RAID türleri arasında RAID 4 pek kullanılmayan türdür. Performans yavaşlığı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaz. Bu seviye için 3 diske ve şeritlemeyle parity kurulumuna ihtiyaç duyulmaktadır.
RAID 5 günümüzde sık kullanılan seviyelerden biridir. Bu seviyenin çalışması için 3 sabit disk sürücüsü gerekmektedir. Veri yedekliliğinin sağlanması için şeritli parite kullanılır. Parite verileri tüm sürücülere yayılır. Bu nedenle hiçbir zaman diskin bozulması gibi sorunlar söz konusu olamaz. Bu tür bir yapılandırmada var olan bilgi farklı sabit diskler tarafından dağıtılan bloklara ayrılır. Aynı zamanda RAID 5 seviyesi eşlik – parite bloğu oluşturur. Bu blok, disklerden birinin arızalanması durumunda bilgileri yeniden yapılandırmaya yardımcı olur. RAID 5 taşıdığı özellikler nedeniyle farklı sunucu türlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Standart web sunucuları ve dosya sunucuları için RAID 5 ve RAID 6 genellikle iyi bir seçenektir.
RAID 6, RAID 5’e göre daha güvenilir kabul edilmektedir. Çünkü bir disk yerine iki diski kaybederek hayatta kalabilir. Fakat RAID 6 için daha fazla diske ihtiyaç vardır. RAID 6’nın çalışması için en az 4 disk gerekmektedir.
RAID türleri arasında bulunan RAID 10, RAID 1 + RAID 0 olarak da adlandırılmaktadır. Verileri korumak amacıyla RAID 1 ve RAID 0’ın disk yansıtma ve şeritleme özellikleri birleştirilir. Bunun için 4 disk gereklidir. Bazı durumlarda pariteyi yönetmek zorunda olmadığından dolayı RAID 5’ten daha hızlı olabilir. RAID türleri arasında RAID 5, RAID 6 ve RAID 10 daha çok video editörleri tarafından kullanılır.
RAID Türleri Kullanılmalı Mı?
RAID türleri nedir, RAID kullanılmalı mıdır? Bazı durumlarda RAID kullanmak gerekmez. Eğer sitenizi yedeklemelerden geri yükleyecekseniz yüklemenin birkaç saat kesintiye uğraması sizin için sorun olmayacaksa RAID kullanmanıza gerek yoktur. Veri kaybı gibi bir endişeniz yoksa RAID kullanmanıza da gerek yok demektir. Eğer verileriniz önemli değilse ve kaybolması sorun olmayacaksa fakat performans kritikse RAID 0 kullanılabilir. Sürücü arızasına karşı koruma elde etmek isteyenler RAID kullanabilir.